ThemaTijdschriften

Tussen 2011 en 2016 heeft Stichting ThemaTijdschriften 19 mooi verzorgde ThemaTijdschriften uitgegeven over diverse boeiende onderwerpen.

Stichting Eindelijk heeft de verkoop van ThemaTijdschriften overgenomen van Stichting ThemaTijdschriften.

Stichting ThemaTijdschriften was een initiatief van Roy de Beunje en Anja Krabben. De stichting is eind 2020 opgeheven.

Napoleon in Nederland 1811-2011 - Het begon met zes ThemaTijdschriften over de reis die keizer Napoleon maakte in zijn nieuwe grondgebied Holland, dat een jaar eerder was ingelijfd bij Frankrijk. Hij bezocht tussen 24 september en 31 oktober 1811 tientallen plaatsen in zes provincies. De zes tijdschriften behandelen Napoleons reis en voetsporen in Amsterdam (#1), Noord-Holland (#2), Utrecht en Zuid-Holland (#3), Zeeland en Brabant (#4), Overijssel en Gelderland (#5) en Den Haag & Rotterdam (#6).

Daarna volgde de tijdschriften:

1812 - Over de veldtocht van Napoleon naar Rusland. Het verhaal van een mislukte veldtocht met bijna een miljoen doden als gevolg van kou, ziektes en honger. 1812 besteedt aparte aandacht aan de Hollanders en de vrouwen in het leger van Napoleon. En aan artsen die op het slagveld doorbraken in de geneeskunde en chirurgie veroorzaakten. 1812 bevat primeurs in de vorm van een dagboek uit 1812 van een Zwollenaar en Berezina-etsen van kunstenares Dirkje Kuik. Terwijl soldaten in Rusland de hel beleefden, vielen in Amsterdam in 1812 de eerste hoofden onder de guillotine.

Felis Catus / De huiskat - Een ode aan de huiskat, om de (minstens) 4.000 jaar oude band tussen kat en mens te vieren. Want: Niets ergers doet de kat ons aan dan dood en van ons heen te gaan (Rudy Kousbroek). Katten zijn door de eeuwen heen inspiratiebron en eigenzinnig metgezel geweest van grote kunstenaars en schrijvers.

BEGRAVEN is zo gek nog niet - Een pleidooi voor het begraven. Want stel dat we in de toekomst alleen nog maar cremeren, of overgaan op nieuwe vormen van lijkbezorging, zoals cryomeren (vriesdrogen) en/of resomeren, dan krijgen we een land zonder begraafplaatsen, een land zonder herinnering, een land in ontkenning van dood en geschiedenis.

De Nieuwe Ooster - Een ode aan de grootste, boeiendste en misschien wel de mooiste begraafplaats van Nederland.  Op het terrein van de begraafplaats bevindt zich het Uitvaartmuseum Tot Zover. Een ThemaTijdschrift over de rijke geschiedenis, de prachtige architectuur uit vroeger en moderne tijden, de mensen die er werken, de mensen die er komen en het multiculturele karakter van de begraafplaats.

Nederland Rusland 1 + 2 - Twee ThemaTijdschriften waarmee het Nederland-Ruslandjaar (2013) werd gevierd en waarin de 400-jarige relatie tussen de twee landen centraal staat. In het eerste nummer staat de geschiedenis centraal. In het tweede nummer staat het huidige Rusland centraal.

GrachtenGeheimen - In 2013 werd gevierd dat de Amsterdamse grachtengordel 400 jaar bestond. Ter ere daarvan verscheen GrachtenGeheimen. Over wonen en werken aan de gracht; Het vele leven ín de gracht; Het duistere verleden van de grachtengordel; Beroemdheden aan de gracht, Dé boom van de gracht: de iep; Het trieste verhaal van de waterlijken; en nog veel meer.

1813 - Uitgekomen ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Deze is niet meer verkrijgbaar.

Nederland en de Eerste Wereldoorlog - Nederland was een van de (slechts) twaalf neutrale landen tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar desondanks had vier jaar oorlog op het Europese continent een enorme invloed op Nederland en zijn er vele interessante Nederlandse 'oorlogsverhalen' te vertellen. Het ThemaTijdschrift vertelt (o.a.) over de dodendraad, de 1 miljoen Belgische vluchtelingen, de 200.000 gemobiliseerde Nederlandse soldaten, Anthony Fokker, vrouwen met ballen, verdienen in oorlogstijd en nog veel meer.

Huis Doorn - Op 10 november 1918, een dag voor de wapenstilstand getekend werd, stond de Duitse keizer Wilhelm II met zijn hofhouding van 40 lakeien en 60 goederenwagons vol meubels, schilderijen, zilver, uniformen en linnen aan de Nederlandse grens. Nederland verleende hem asiel. De ex-keizer woonde eerst in Kasteel Amerongen en vanaf 1920 in Huis Doorn. Huis Doorn gaat over de keizer, het Huis Doorn van toen en van nu, als hét museum in Nederland van de Eerste Wereldoorlog.

Nederland - Polen en de Tweede Wereldoorlog - In mei 2015 vierde Nederland 70 jaar bevrijding. Uitgebreid werd herdacht dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Het was een geschikt, mogelijke laatste, moment om een groep ‘vergeten’ bevrijders van Nederland, de Poolse soldaten, hun verdiende plek in onze nationale herinnering te geven. In het ThemaTijdschrift Nederland, Polen en de Tweede Wereldoorlog staan de Poolse bevrijders centraal, maar ook wordt er aandacht besteed aan de relatie Polen-Nederland nu en de Polen die nu in Nederland wonen en werken, met als doel vooroordelen, die er veelal nog bestaan ten aanzien van ‘de Pool’, weg te halen.

De Gans - 'Al een jaar of vier kennen we het ThemaTijdschrift – een paar keer per jaar verschijnt een nummer dat helemaal gewijd is aan één thema – maar niet eerder zagen we een aflevering die zo tot oppakken, bladeren en lezen uitnodigde. En dat rond een thema waarover we in eerste instantie onze schouders ophaalden: de gans... Maar wat een diversiteit aan onderwerpen en invalshoeken! Van zakelijk en serieus (de gans als welkome overwinteraar of plaagdier) tot cultuurhistorisch (de gans in volksverhalen, taal, kunst, cartoons) tot culinair (gans met kastanjes) tot prettig luchtig (miss-ganzenhoedsterverkiezingen). Het geheel is helder en fris vormgegeven en staat vol mooie foto's. Zelfs literatuurverwijzingen en een heus ganzenbord ontbreken niet. Een vrolijk stemmend cadeautje!' (Aldus boekhandel het Martyrium, Amsterdam)

Blauw - Een ThemaTijdschrift over belastingen, dat tot stand kwam in nauwe samenwerking met het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Hoe aanlokkelijk zijn belastingen? Zeer! Blauw gaat over belastingen vroeger en nu: belastingoorlogen en -opstanden;  oude verdwenen, vaak bizarre belastingen; spot en satire over imposten en fiscus; loterijen; de campagnes van de Belastingdienst; belastingontduiking en Nederland als belastingparadijs.

Wat kosten de ThemaTijdschriften?

De 6 Napoleon in Nederland-tijdschriften samen kosten 20 euro (inclusief portokosten). Wilt u slechts één exemplaar uit de Napoleon in Nederland-reeks bestellen, dat kan, dan betaalt u óók de portokosten en is de prijs 7 euro.

Voor de 13 andere ThemaTijdschriften geldt deze staffel:

Eén nummer: € 7,50 inclusief portokosten.

Twee nummers: € 12,50 inclusief portokosten.

Drie nummers: € 15,- inclusief portokosten.

Vier nummers: € 17,50 inclusief portokosten.

Vijf nummers: € 20,- inclusief portokosten.

Zes nummers: € 23,- inclusief portokosten.

Geïnteresseerd in één of meerdere nummers? Stuur een mail naar info@stichtingeindelijk.nl.