Over Stichting Eindelijk

Stichting Eindelijk: wie en wat

Tijdschriften willen lezen die er nog niet zijn, en ze daarom zelf maken en uitgeven.

Een boek willen lezen dat er nog niet is. En het daarom zelf schrijven en uitgeven.

Dit is in een notendop de ontstaansgeschiedenis en de reden van bestaan van de Stichting Eindelijk.

Mooi is het, als er dan ook nog (vele) anderen blijken te zijn die de tijdschriften en/of boeken willen lezen.

- Anja Krabben, freelance journalist en schrijver

 

Korte CV Anja Krabben

Schrijven en zelf uitgeven (boeken en tijdschriften).

Specialisme: dood en begraven. Vooral begraafplaatsen.

 • Tussen mei 1994 en mei 2001 hoofdredacteur van Doodgewoon, kwartaal(publieks)tijdschrift over de dood.
 • Vanaf maart 1999 hoofdredacteur van vakblad De Begraafplaats. In 1999, in opdracht van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, dit professionele vakblad, dat tot die tijd in de vorm van een gestencilde nieuwsbrief verscheen, vorm en inhoud gegeven.
 • 10 boeken geschreven en meegewerkt aan twee catalogi.
 • samen met Roy de Beunje in 2010 Stichting ThemaTijdschriften opgericht. Doel van de stichting: het uitbrengen van thematische tijdschriften ter verrijking van kennis op het gebied van cultuur, samenleving en wetenschap. Er verschenen 19 ThemaTijdschriften, die op 1 na nog allemaal verkrijgbaar zijn.

  Eind 2012 verschenen twee ThemaTijdschriften over begraven en begraafplaatsen:

  BEGRAVEN is zo gek nog niet en De Nieuwe Ooster.

   

  NRC schreef over De Nieuwe Ooster:

  'Het klinkt misschien saai, een blad over één begraafplaats, maar dat valt eigenlijk wel mee. [...] Als je het onderwerp maar goed aanpakt. En dat is in dit ThemaTijdschrift gedaan. Het geeft een fijne mix van reportages, weetjes, geschiedenis en interviews. [...] Het interessants is het kijkje achter de schermen: drie dagen meelopen op De Nieuwe Ooster. (Auteur: Anja Krabben) 'Het wordt een rustige dag. Er staan  'slechts' vijf uitvaarten op het programma.' Het is soms net een docusoap: 'De verwarming doet het niet. Daar hebben gisteren twee diensten last van gehad. En dan een schok, als we met de verslaggever en de man die de ovens bedient in de ovenruimte zijn. 'Plotseling zegt hij: "Wil je eens zien hoe het er van binnen uitziet?" Natuurlijk ben ik nieuwsgierig. En hij opent de rechter ovendeur, ik zie vuur en enkele ribben, en verder niets.'

  Lees hier de hele reportage:

 

 

Stichting Eindelijk is opgericht in 1994. Afgestudeerd in de kunstgeschiedenis (als drs, wat nu master heet), en gespecialiseerd in grafkunst en begraafplaatsen, richtte ik eerst Doodgewoon op, publiekstijdschrift over de dood. Stichting Eindelijk fungeerde als de uitgever. Doodgewoon bestond tot 2001.

Sinds 1999 ben ik hoofd- en eindredacteur van vakblad De Begraafplaats (uitgegeven door de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen) en ik heb meerdere boeken geschreven over diverse onderwerpen.

Sinds 2008 heb ik een huis in de Eifel, in 2018 verscheen daar een boek over: Een huis in de Eifel, ook uitgegeven door Stichting Eindelijk.

Ik zou graag meer begraafplaatsboekjes willen uitbrengen zoals dat over de Essenhof, om zoveel mogelijk mensen te laten zien hoe mooi en bijzonder begraafplaatsen zijn. Daarbij krijg ik de medewerking van professionele mensen op divers gebied: schrijven, fotograferen en vormgeven, die ook een bijzondere interesse hebben voor dood en begraven. Waaronder Anna Kroon, freelance schrijver en medewerker van De Begraafplaats en Ed van Oosterhout, vormgever.

Het bestuur van de Stichting Eindelijk bestaat uit:

 • Pepijn Spoor, voorzitter
 • drs. Koos Dubbelman, secretaris en
 • Paco Obers, penningmeester
Een dag op DNO
PDF – 11.4 MB

 

Er zijn in totaal tot nu toe 19 ThemaTijdschriften verschenen. Met heel diverse onderwerpen.

 

Op 1 na zijn ze allemaal nog te bestellen. Dat kan hier.